Σταφίδες
Οι σταφίδες έχουν μεγάλη διατροφική αξία, πολλές ευεργετικές ιδιότητες ενώ είναι μέτριες σε θερμίδες. Οι σταφίδες προέρχονται από την αφυδάτωση των σταφυλιών, μια διαδικασία που πραγματοποιείται σε ανοιχτό περιβάλλον κάτω από τον ήλιο ή με μηχανική διεργασία ξήρανσης σε φούρνους ή θαλάμους. Τα καλύτερα είναι αυτά που αποξηραίνονται στον ήλιο χωρίς χημική επεξεργασία.
Τα πιο δημοφιλή είδη σταφίδας είναι η σουλτανίνα, η σταφίδα Μάλαγα, η σταφίδα Monukka, η σταφίδα Ζακύνθου, η κορινθιακή σταφίδα, η σταφίδα Μοσχάτο και η σταφίδα Thompson χωρίς κουκούτσια.
Τα αποξηραμένα σταφύλια ή αλλιώς σταφίδες (κορινθιακή και σουλτανίνα) μπορεί να περιέχουν κομμάτια από το κοτσάνι και το κουκούτσι, γι’ αυτό πρέπει να τα ξεχωρίσετε πρώτα. Οι σταφίδες που έχουν αποξηρανθεί τεχνητά είναι συνήθως πιο καθαρές, αλλά θα χρειαστεί να τις βάλετε σε βραστό νερό για λίγα δευτερόλεπτα προτού τις προσθέσετε σε κέικ.
Θρεπτικά συστατικά
Οι σταφίδες μας παρέχουν αρκετά απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και η καθημερινή τους κατανάλωση μπορεί προσφέρει αρκετά οφέλη για την υγεία. Προτείνουμε ¼ φλιτζανιού αποξηραμένα φρούτα την ημέρα, όπως είναι οι σταφίδες. Μια μερίδα σταφίδες (28 γρ.) παρέχουν 130 θερμίδες. Οι σταφίδες είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες, κυρίως φυσικά σάκχαρα, και γι’ αυτό αποτελούν μια καλή επιλογή σε περιπτώσεις ατονίας και έλλειψης ενέργειας. Οι σταφίδες είναι αποτελούν καλή πηγή φυτικών ινών, θειαμίνης, βιταμίνης B6, ριβοφλαβίνης, σιδήρου, φωσφόρου, καλίου, μαγνησίου και ασβεστίου.
Οι σταφίδες έχουν μεγάλη διατροφική αξία, πολλές ευεργετικές ιδιότητες ενώ είναι μέτριες σε θερμίδες. Οι σταφίδες προέρχονται από την αφυδάτωση των σταφυλιών, μια διαδικασία που πραγματοποιείται σε ανοιχτό περιβάλλον κάτω από τον ήλιο ή με μηχανική διεργασία ξήρανσης σε φούρνους ή θαλάμους. Τα καλύτερα είναι αυτά που αποξηραίνονται στον ήλιο χωρίς χημική επεξεργασία.
Τα πιο δημοφιλή είδη σταφίδας είναι η σουλτανίνα, η σταφίδα Μάλαγα, η σταφίδα Monukka, η σταφίδα Ζακύνθου, η κορινθιακή σταφίδα, η σταφίδα Μοσχάτο και η σταφίδα Thompson χωρίς κουκούτσια.
Τα αποξηραμένα σταφύλια ή αλλιώς σταφίδες (κορινθιακή και σουλτανίνα) μπορεί να περιέχουν κομμάτια από το κοτσάνι και το κουκούτσι, γι’ αυτό πρέπει να τα ξεχωρίσετε πρώτα. Οι σταφίδες που έχουν αποξηραθεί τεχνητά είναι συνήθως πιο καθαρές, αλλά θα χρειαστεί να τις βάλετε σε βραστό νερό για λίγα δευτερόλεπτα προτού τις προσθέσετε σε κέικ.
Ιστορία της σταφίδας
Σύμφωνα με την ιστορία οι σταφίδες ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά από το 2000 π.Χ.. Οι τοιχογραφίες από την αρχαιότητα αποδεικνύουν ότι οι σταφίδες καταναλώνονταν και χρησιμοποιούνταν ως διακοσμητικά στις μεσογειακές περιοχές της Ευρώπης.
Μεταξύ 120 – 900 π.Χ., οι Φοίνικες άποικοι καλλιέργησαν τους αμπελώνες στις περιοχές της Μάλαγα, της Βαλένθια και της Κορίνθου. Περίπου την ίδια χρονική περίοδο, οι Αρμένιοι καλλιέργησαν τους αμπελώνες τους στην Περσία (Τουρκία, Ιράν, Ιράκ). Αυτές οι περιοχές αποτέλεσαν το τέλειο κλίμα για την παραγωγή της σταφίδας και ήταν επίσης κοντά στην Ελλάδα και τη Ρώμη, οι οποίες ήταν οι καλύτερες αγορές για σταφίδες. Η κορινθιακή σταφίδα, χωρίς κουκούτσια, πρωτοκαλλιεργήθηκε στην Κόρινθο, από όπου και απέκτησε το όνομά της. Αρχαία γιατροί συνιστούσαν τις σταφίδες ως θεραπεία για τα πάντα, από την τροφική δηλητηρίαση μέχρι τα γηρατειά.
Παρόλο που ήταν ευρέως γνωστές, οι σταφίδες δεν εξάγονταν στην υπόλοιπη Ευρώπη, διότι δεν ήταν εύκολο να διατηρηθεί η ποιότητα τους στο μακρύ ταξίδι, έως τον 11ο αιώνα. Τότε οι Ιππότες επέστρεφαν από τις σταυροφορίες τους έχοντας σταφίδες μαζί τους και οι τεχνικές συσκευασίας και αποστολής είχαν βελτιωθεί αρκετά έτσι ώστε να αποσταλούν σε όλη την Βόρεια Ευρώπη.
Έως τα μέσα του 14ου αιώνα, οι σταφίδες αποτελούσαν σημαντικό μέρος της αγγλικής κουζίνας. Τον 18ο αιώνα «γεννιέται» η σταφίδα της Καλιφορνίας, η οποία αποτελεί πλέον τον μεγαλύτερο παραγωγό παγκοσμίως.
Εποχικότητα
Jan | Feb | Mar | Apr | May | Jun | Jul | Aug | Sep | Oct | Nov | Dec | Exportable |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Jul | Aug | Sep | Oct | Nov | Exportable |
---|---|---|---|---|---|
Περισσότερα προϊόντα